Het verschil in sensorformaten

Het verschil in sensorformaten

Als je je verdiept in verschillende camera's, heb je uiteraard wel eens gehoord van termen als 'full frame', 'APS-C' en 'Micro Four Thirds'. Dit gaat over het formaat van de sensor in jouw camera. Het is een belangrijk onderdeel, want het bepaalt voor een deel hoe goed jouw foto's worden, vooral als het gaat om scherpte, scherptediepte en prestaties bij weinig licht. Maar wat betekenen die termen nu eigenlijk? En waarom is het formaat van die sensor zo belangrijk? Laten we dit eens op een een manier uitleggen.


Wat is full frame, APS-C en Micro Four Thirds?

Deze termen verwijzen naar het formaat van de beeldsensor in een camera. De sensor is het onderdeel van de camera dat het licht opvangt en daar een foto mee maakt. Hoe groter de sensor, hoe meer licht en details er kunnen worden vastgelegd. Er zijn veel verschillende formaten sensoren, maar de drie bekendste zijn full frame, APS-C en Micro Four Thirds. Full frame is de grootste van de drie en heeft ongeveer dezelfde grootte als een traditioneel 35mm-filmrolletje (36 x 24 mm). APS-C is wat kleiner, meestal rond de 22 x 15 mm. Micro Four Thirds (MFT) is de kleinste van de drie, ongeveer 17 x 13 mm. De grootte van de sensor heeft invloed op hoe jouw foto's eruitzien en hoe de camera presteert in verschillende situaties.

Voordelen per sensorformaat

Voordelen van Full Frame zijn dat deze sensor beter presteert bij weinig licht, omdat de sensor meer licht kan opvangen met zijn grotere oppervlakte. Dit is vooral handig als je vaak fotografeert bij moeilijke lichtomstandigheden. Foto's hebben onder gelijke omstandigheden minder 'korrel' (ruis) als bij de kleinere formaten. Ook kun je met een full frame sensor makkelijker een 'wazige achtergrond' creëren, wat zich uit als een kleinere scherptediepte. 

Voordelen van APS-C zijn dat camera's met deze sensoren meestal een tikje goedkoper zijn dan full frame-camera's. Daarnaast zijn ze vaak kleiner en lichter, wat handig is als je veel onderweg bent of niet te zwaar wilt tillen. Door de kleinere sensor lijkt het ook alsof je verder kunt inzoomen met dezelfde lens, wat een voordeel is bij sport- en natuurfotografie. Dit wordt vooral gewaardeerd door mensen die dieren in het wild fotograferen of bij sportevenementen staan.

Het voordeel van Micro Four Thirds is dat camera's en lenzen met een MFT-sensor nog kleiner en lichter zijn. Hierdoor zijn ze super compact en gemakkelijk mee te nemen op reis. Alles is sneller scherp, wat handig is bij landschappen of als je geen kleine scherptediepte nastreeft. Ook bij macrofotografie heeft MFT een voordeel door die grotere scherptediepte ten opzichte van de andere formaten.

De relatie tussen objectief en sensorformaat

Een belangrijk punt bij kleinere sensoren is de zogenaamde 'cropfactor'. Dit betekent dat de brandpuntsafstand van je lens anders werkt op een kleinere sensor. Bij full frame is de brandpuntsafstand die op de lens staat precies wat je krijgt; een 50mm-lens werkt als een 50mm-lens. Bij APS-C is er een cropfactor van ongeveer 1,5x, wat betekent dat een 50mm-lens zich gedraagt als een 75mm-lens (sommige APS-C sensoren kennen een crop van 1,6x). Hoe meer millimeters, hoe dichterbij je je onderwerp kunt halen. Je kan dus dankzij de cropfactor een onderwerp groter in beeld krijgen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld sporters of dieren van veraf wilt fotograferen. Bij Micro Four Thirds is de cropfactor zelfs 2x, waardoor een 50mm-lens werkt als een 100mm-lens. Hierdoor kun je nog makkelijker onderwerpen op afstand dichterbij halen. 

En de lichtsterkte?

Lichtsterkte van een lens wordt aangegeven met een f-getal, bijvoorbeeld f/2.8. Hoe lager het getal, hoe meer licht er binnenkomt. Ook krijg je bij een laag f-getal een kleinere scherptediepte. Bij full frame is f/2.8 echt f/2.8 qua licht en scherptediepte. Bij APS-C blijft de hoeveelheid licht met een soortgelijke lens f/2.8, maar de scherptediepte wordt groter en staat gelijk aan  f/4.0 - f/4.5 op full frame. Dus met dezelfde lens is de scherptediepte op APS-C groter. Bij Micro Four Thirds blijft de lichtsterkte met dezelfde lens ook f/2.8, maar de scherptediepte is vergelijkbaar met f/5.6 op full frame. Dit betekent dat je met een kleinere sensor minder snel die typische wazige achtergronden krijgt.

Samengevat

Full frame is ideaal voor de hoogste kwaliteit, beste prestaties bij weinig licht en het creëren van mooie wazige achtergronden. APS-C biedt een goede balans tussen kwaliteit, prijs en draagbaarheid. Het is een populaire keuze voor mensen die meer uit hun fotografie willen halen, maar niet meteen naar full frame willen overstappen. Micro Four Thirds is super compact, handig voor reizen, maar presteert minder goed bij weinig licht, maar kent dankzij de crop wel een immens bereik voor wildlife-, vogel- en sportfotografen. 

Elke sensor heeft dus zijn eigen voordelen. Het hangt af van wat jij belangrijk vindt in fotografie en in welke situaties je de camera het meest gebruikt. Of je nu portretten wilt maken, op safari gaat, of straatfotografie beoefent, er is altijd een sensorformaat dat bij jou past!

 

Terug naar blog